ga terug naar projectenoverzicht

Creatieve indeling voor extra woonoppervlakte

Deze woonark krijgt een upgrade! Door slim om te gaan met de regelgeving zien wij mogelijkheid tot het toevoegen van een extra bouwlaag op de ark, waardoor er meer leefruimte gerealiseerd wordt voor de nieuwe bewoners. Met deze verbouwing grijpen we meteen de kans aan om de ark te moderniseren en verduurzamen.

In veel gevallen is de huidige betonbak van een woonark nog in prima staat, maar is de ark verder verouderd. Opdrachtgevers komen vaak naar ons toe met de wens om hun bestaande woonark te verduurzamen en om de indeling te optimaliseren. Zo ook bij deze woonark in Rotterdam.

Project: 21478
Jaar: 2022
Locatie: Rotterdam
Omschrijving: Transformatie woonark

In het nieuwe ontwerp hebben we een grote hoeveelheid woonruimte kunnen creëren door optimaal gebruik te maken van de toegestane bouwhoogte uit het bestemmingsplan en door een creatieve indeling van de verdiepingen.

Verzonken in het dak ligt een extra verdieping met ruimte voor een logeerkamer/werkkamer met prachtig uitzicht. De woonark is zo dus deels drielaags geworden. De begane grond biedt ruimte voor de (hoge) woonkamer, keuken en eetkamer. De glazen harmonicapui ziet er niet alleen mooi uit, maar geeft ook toegang tot de vlonder aan het water via een speelse trap, die ook gebruikt kan worden als unieke zitplaats. In de bak is ruimte voor vier slaapkamers die door middel van bovenlichten voorzien worden van daglicht.

a-floorplan-soutterain-768x525 b-floorplan-begane-grond-768x525 c-floorplan-1e-verdieping-768x525

Voor de gevels is een heel nieuw ontwerp gemaakt, waarbij we het uitzicht op het water optimaliseren door gebruik te maken van veel glas. De nieuwe gevels worden volledig geïsoleerd en voorzien van houten gevelbekleding in een antraciet zwarte kleur. Door alle materialen in dezelfde kleur uit te voeren wordt de ark één geheel, ondanks de verschillende bouwlagen.

vooraanzicht-woonboot-768

De ark wordt volledig verduurzaamd door gebruik te maken van goede isolatie, het toepassen van een warmtepomp, het maken van een groen dak en het plaatsen van zonnepanelen. Zo wordt er duurzame energie opgewekt en is de woning ook nog eens energiezuinig.

zijaanzicht-woonboot-768
Een woonark voor zelfbouwers

Zelf een woonark bouwen, dit is de droom van onze opdrachtgevers. Met behulp van onze bouwtekeningen en ontwerpinzichten zullen zij het bouwproces volledig zelf uitvoeren.

ga naar project
1-22336-duurzaam-1200x600
Nieuwe woonark op unieke locatie

Naast het Amsterdamse Bos ligt een verouderde woonark. De wens van de opdrachtgever om op het water te wonen is al uitgekomen, alleen is het woonoppervlak van de ark te klein voor het hele gezin. Daarom zal de kleine bestaande ark worden vervangen door een nieuwe, grotere woonark.

ga naar project
82-woonark-woonboot-bouwen-1200x600-1
Maisonettes in woonark

Deze woonark is verdeeld in vier maisonettes. De slaapfuncties bevinden zich op de onderste verdieping, terwijl de woonfuncties op de open bovenverdieping gesitueerd zijn. De twee lagen zijn door middel van een groot trapgat ruimtelijk met elkaar verbonden. Aan de landzijde zijn alle woningen voorzien van een grote tuin.

ga naar project
Woonark in Corten staal

Het uitgangspunt van het ontwerp van deze woonark in Broek in Waterland was om de horizontaliteit van het bestaande landschap te vertalen in de compositie van deze tweelaagse woonark. Dit is gedaan door een mooie horizontale belijning in de gevel te maken en daarnaast door goed na te denken over de indeling van de kozijnen en de algehele opzet van de woonark.

ga naar project
Vrijblijvend advies van onze architecten
ga naar pagina
18-1-24195-1200x600
Wonen op het water

Wij hebben het ontwerp gemaakt voor deze tweelaagse woonark in Amsterdam. Op de benedenverdieping bevindt zich het leefgedeelte, terwijl de slaapkamers op de bovenverdieping zijn gesitueerd. De riante raampartijen aan de waterzijde zorgen voor voldoende daglichttoetreding en creëren een maximale verbinding met het water, waardoor er optimaal genoten kan worden van het prachtige uitzicht. De raampartijen wisselen zich af met gesloten houten delen, die zorgen voor de nodige privacy.

ga naar project
84-1-13002-1200x600
Woonark met dubbele functie

Wonen en werken onder een dak aan de Leidsekade in Amsterdam. Een muzikant en zijn partner kwamen bij ons met de vraag om een woonark te ontwerpen met aan de ene kant een geluidsdichte muziekstudio en aan de andere kant de woonzijde.

ga naar project
Verbouwing van splitlevel woonark
ga naar project
Wonen en werken op een woonark in Den Haag

Hoe combineer je wonen en werken op een woonark? In het centrum van Den Haag werken we aan een nieuwe woonark waarop een woning en een kantoor gerealiseerd wordt.

Met hoge ramen krijgt de woonark een strak en modern uiterlijk.

ga naar project
woonark-waterwonen-terras-1200x600-1
Woonark met beschut terras

In samenwerking met de opdrachtgever en adviseurs hebben wij het ontwerp uitgewerkt voor deze tweelaags woonark. De woning heeft een vrijwel dichte gevel naar de steiger toe en oriënteert zich met grote glazen ruiten maximaal op het water. De leefverdieping boven is voorzien van een beschut terras zodat men altijd in de luwte kan zitten. De verzonken slaapverdieping wordt door middel van bovenlichten van voldoende licht voorzien zonder dat dit ten koste gaat van de privacy in de vertrekken.

ga naar project
50-woonark-woonboot-vinkeveen-1-1200x600-1
Woonark Vinkeveen

In het hart van het prachtige plassengebied in Vinkeveen hebben wij deze woonark ontworpen. De woonfuncties, zoals keuken, woonkamer en entree liggen op de bovenverdieping, terwijl de slaapkamers zich in het souterrain bevinden. Een centraal geplaatste vide verbindt beide verdiepingen. In deze vide bevindt zich de trap naar de benedenverdieping. De woonboot in Vinkeveen wordt geheel omringd door een steiger en is door openslaande deuren te bereiken vanuit de woonkamer en keuken.

ga naar project
18-1-21096-1200x600
Woonark met vrij uitzicht

De verouderde woonark was intern erg laag. De nieuwe woonark dient meer ruimte te bieden, vooral in de hoogte. De ark staat relatief dicht op de buren, maar heeft vrij uitzicht aan de voor- en achterkant. Zo ontstond het ontwerp idee met een gesloten dak en gevel aan de zijgevels en open gevels aan de voor- en achterzijde. 

ga naar project
Waterwoning Aalsmeer

De wens om in een verdiepte bak, onderwater, extra ruimte te creëren heeft geleid tot het idee van de combinatie van 2 systemen. In het traditionele systeem worden drijvende woningen gebouwd op een betonnen bak. Een meer moderne variant is een drijvende woning op een combinatie van piepschuim en beton. 

ga naar project
Verbouwing woonark
ga naar project
Dubbele woonark met een Bed & Breakfast aan boord
ga naar project
1-duurzaam-17056-landsmeerderdijk-52-1200x600
Circulaire gevel woonark in Amsterdam

In Amsterdam Noord hebben wij een geheel nieuwe woonark met twee woonlagen ontworpen. De gevelafwerking van deze woonboot is grotendeels afkomstig van een oud schoolgebouw. We vonden dit een mooie manier van bouwen die onze visie op circulariteit ondersteunt.


ga naar project
1-duurzaam-0972-prijsvraag-duurzaam-drijvend-wonen-1200x600
Duurzame waterwoning

Duurzaamheid begint ten eerste bij een goede organisatie van de plattegrond. Alle dienende ruimtes zijn in een gesloten volume aan de noordzijde gelegd. Dit zijn de ruimtes die geen of minder energie vragen en waar de bewoner niet langdurig verblijft. Vanuit energetisch oogpunt is het gunstig deze als buffer aan de noordzijde te leggen. Het wonen bevindt zich daarentegen aan de zuidzijde. De zuidzijde bestaat geheel uit glas zodat er maximaal geprofiteerd wordt van de zon en het uitzicht.

ga naar project
Woonark Amsterdam

De woonark ligt aan de gracht in Amsterdam. Het verticale stramien in de gevel zorgt voor een heldere structuur. Door deze systematiek is het mogelijk om in hetzelfde gevelconcept zowel een open, glazen gevel richting de gracht als een gesloten gevel naar de straat te maken.

ga naar project
Duurzame verbouwing van woonark
ga naar project
Woonark met schuifpui in Den Haag

Deze woonark in Den Haag krijgt een nieuwe schuifpui aan het terras. De grote ramen zorgen voor meer licht in de keuken en verbindt de woning met het terras en buiten.

ga naar project