ga terug naar projectenoverzicht

Duurzame waterwoning

Autarkische woonark

Duurzaamheid begint ten eerste bij een goede organisatie van de plattegrond. Alle dienende ruimtes zijn in een gesloten volume aan de noordzijde gelegd. Dit zijn de ruimtes die geen of minder energie vragen en waar de bewoner niet langdurig verblijft. Vanuit energetisch oogpunt is het gunstig deze als buffer aan de noordzijde te leggen. Het wonen bevindt zich daarentegen aan de zuidzijde. De zuidzijde bestaat geheel uit glas zodat er maximaal geprofiteerd wordt van de zon en het uitzicht.

Project: 0972
Jaar: 2011
Locatie: Prijsvraag duurzaam drijvend wonen
Omschrijving: Duurzame waterwoning
Werkzaamheden: definitief ontwerp, ontwerp, schetsontwerp, studie, voorlopig ontwerp

"Duurzaamheid begint bij een goede organisatie van de plattegrond"


De glazen gevel aan de zuidzijde bestaat uit 2 lagen glas met een ruimte ertussen. In deze glazen gevel zijn om en om openingen gemaakt met openslaande deuren met isolatiebeglazing die direct aan de verblijfsruimten liggen. Hierdoor kan er direct en indirect natuurlijk geventileerd worden.

Voor drinkwater wordt het oppervlaktewater gebruikt. Er wordt gebruik gemaakt van osmosefiltering.

0972-st-pre-web-website-768x525-gr2a1482483520 0972-st-pre-web-website-768x525-gr2b1482483520

In de ‘kas’ gevel kan energie worden opgewekt en een beperkte hoeveelheid voedsel worden geteeld. Daarnaast dient de ‘kas’ gevel voor voorverwarming van de ventilatie lucht en kan de bewoner met begroeide beweegbare elementen de bezonning reguleren. De gevel heeft dus een aantal functioneel duurzame aspecten maar is bovendien een toegankelijke zone. Op het zonnedak komen high-tech en low-tech samen. 

0972-st-pre-web-website-768x525-kl1new1482483960

Tussen de PV-cellen en de kasruimte bevindt zich een vegetatiedak en een terras. Vanaf het terras is de doorloop naar de plantenkas te bereiken. De energie van de warme lucht uit de kas wordt met een warmtewisselaar omgezet naar energie in water. Dit wordt opgeslagen in tanks in het drijvende element. De tanks beschikken over een volume van circa 20m3 aan water. Dit is voldoende voor het opslaan van warmte energie voor één huishouden.

0972-st-pre-web-website-768x525-kl2new1482483960
0972-st-pre-web-website-1200x600-gr31482483520
61-woonark-zelfbouwers-1200x600
Een woonark voor zelfbouwers

Zelf een woonark bouwen, dit is de droom van onze opdrachtgevers. Met behulp van onze bouwtekeningen en ontwerpinzichten zullen zij het bouwproces volledig zelf uitvoeren.

ga naar project
82-woonark-woonboot-bouwen-1200x600-1
Maisonettes in woonark

Deze woonark is verdeeld in vier maisonettes. De slaapfuncties bevinden zich op de onderste verdieping, terwijl de woonfuncties op de open bovenverdieping gesitueerd zijn. De twee lagen zijn door middel van een groot trapgat ruimtelijk met elkaar verbonden. Aan de landzijde zijn alle woningen voorzien van een grote tuin.

ga naar project
woonark-woonboot-architect-1200x600-1
Slim ontworpen woonark in Kaag

Het uitzicht is één van de voordelen van het wonen op een woonark. Voor de verbouwing van deze woonark hebben we de indeling compleet veranderd. We hebben een ontwerp gemaakt voor het interieur en het exterieur van deze recreatieve ark aan de Kager Plassen. De focus van het nieuwe ontwerp is het water en het prachtige uitzicht.

ga naar project
2-verbouwing-woonark-architect-1200x600-1
Duurzame verbouwing van woonark in Utrecht door architect Keke d'Ancona

Deze woonark gelegen in het centrum van Utrecht met glazen pui gericht op de munt van Utrecht werd compleet gerenoveerd.

Eén met het water”, zo kan het uitgangspunt van het ontwerp van deze woonark worden omschreven. Met een omliggend terras kan vanaf elke hoek van de woonark worden genoten van het water en het uitzicht. Om de connectie met het water te versterken worden alle kozijnen vervangen door grote aluminium puien.

Duurzaamheid staat centraal bij deze verbouwing. De isolatie van de woonboot wordt verbeterd door na-isolatie van de betonbak, alle wanden en het dak. Het dak wordt naast het dikke isolatie pakket ook nog voorzien van een groen dak (sedumdak) en zonnepanelen.

ga naar project
waterwoning-betonnen-bak-1200x600-1
Waterwoning Aalsmeer

De wens om in een verdiepte bak, onderwater, extra ruimte te creëren heeft geleid tot het idee van de combinatie van 2 systemen. In het traditionele systeem worden drijvende woningen gebouwd op een betonnen bak. Een meer moderne variant is een drijvende woning op een combinatie van piepschuim en beton. 

ga naar project
71-woonark-woonboot-bouwen-1200x600-1
Dubbele woonark met een Bed & Breakfast aan boord

Met een fijne ligplaats in Amsterdam zochten onze opdrachtgevers naar een manier om wonen en verhuren te combineren.

Deze nieuwe dubbele woonark heeft voldoende ruimte om een Bed & Breakfast aan boord te hebben.

Om het gevoel van leven op het water te benadrukken wordt de hoek van de woonkamer helemaal van glas. Aan deze zijde van de woonark bevindt zich ook een terras met grote schuifdeuren om buiten en binnen met elkaar te verbinden.

ga naar project
woonark-waterwonen-terras-1200x600-1
Woonark met beschut terras

In samenwerking met de opdrachtgever en adviseurs hebben wij het ontwerp uitgewerkt voor deze tweelaags woonark. De woning heeft een vrijwel dichte gevel naar de steiger toe en oriënteert zich met grote glazen ruiten maximaal op het water. De leefverdieping boven is voorzien van een beschut terras zodat men altijd in de luwte kan zitten. De verzonken slaapverdieping wordt door middel van bovenlichten van voldoende licht voorzien zonder dat dit ten koste gaat van de privacy in de vertrekken.

ga naar project
Woonark met schuifpui in Den Haag

Deze woonark in Den Haag krijgt een nieuwe schuifpui aan het terras. De grote ramen zorgen voor meer licht in de keuken en verbindt de woning met het terras en buiten.

ga naar project
circulaire-woonark-amsterdam-architect-1200x600-1
Circulaire gevel woonark in Amsterdam

In Amsterdam Noord ligt binnenkort een geheel nieuwe woonark met twee woonlagen. De gevelafwerking van deze woonboot is grotendeels afkomstig van een oud schoolgebouw. We vonden dit een mooie manier van bouwen die onze visie op circulariteit ondersteund.


ga naar project
woonark-architect-amsterdam-1200x600-1-compressed
Woonark Amsterdam

De woonark ligt aan de gracht in Amsterdam. Het verticale stramien in de gevel zorgt voor een heldere structuur. Door deze systematiek is het mogelijk om in hetzelfde gevelconcept zowel een open, glazen gevel richting de gracht als een gesloten gevel naar de straat te maken.

ga naar project
6-woonark-bouwen-corten-staal-1200x600-1
Woonark in Corten staal

Het uitgangspunt van het ontwerp van deze woonark in Broek in Waterland was om de horizontaliteit van het bestaande landschap te vertalen in de compositie van deze tweelaagse woonark. Dit is gedaan door een mooie horizontale belijning in de gevel te maken en daarnaast door goed na te denken over de indeling van de kozijnen en de algehele opzet van de woonark.

ga naar project
4-woonark-woonboot-bouwen-1200x600-1
Wonen en werken op een woonark in Den Haag

Hoe combineer je wonen en werken op een woonark? In het centrum van Den Haag werken we aan een nieuwe woonark waarop een woning en een kantoor gerealiseerd wordt.

Met hoge ramen krijgt de woonark een strak en modern uiterlijk.

ga naar project
verbouwing-splitlevel-woonark-1200x600-1
Verbouwing van splitlevel woonark

Deze woonark ligt in Rotterdam. Door een deel van de woonark split-level te maken wordt optimaal gebruik gemaakt van de beschikbare ruimte en daglicht. Op de bovenverdieping bevindt zich de woonruimte, terwijl de slaapkamers onderin de betonbak liggen.

ga naar project
woonark-woonboot-vinkeveen-1-1200x600
Woonark Vinkeveen

In het hart van het prachtige plassengebied in Vinkeveen hebben wij deze woonark ontworpen. De woonfuncties, zoals keuken, woonkamer en entree liggen op de bovenverdieping, terwijl de slaapkamers zich in het souterrain bevinden. Een centraal geplaatste vide verbindt beide verdiepingen. In deze vide bevindt zich de trap naar de benedenverdieping. De woonboot in Vinkeveen wordt geheel omringd door een steiger en is door openslaande deuren te bereiken vanuit de woonkamer en keuken.

ga naar project