Een duurzame woonark bouwen

Wat zijn de opties als het aankomt tot het verduurzamen van een woonark? Duurzaamheid is een steeds belangrijker thema bij het bouwen van een huis en ook woonarken kunnen duurzaam gebouwd worden. Onze architecten kunnen je op weg helpen met het maken van duurzame keuzes van jouw duurzame woonboot. 

Iedere nieuwe woonark moet aan het bouwbesluit voldoen. Er is dus een MPG en een EPC berekening nodig. Deze berekeningen geven aan welke keuzes je als opdrachtgever kan maken om aan bepaalde eisen voor duurzaam materiaalgebruik en energiezuinigheid te voldoen. Zo kan er uit de EPC berekening bijvoorbeeld naar voren komen dat je kan kiezen tussen het leggen van PV-cellen op je dak of het installeren van een warmtepomp. Het is dan aan de opdrachtgever en de architect samen om te kijken welke ingrepen het beste bij de ambities van de opdrachtgever passen en samen wordt dan gekozen voor diverse duurzame oplossingen.

woonark-bouwen-duurzaam-1200x500

Het ambitieniveau van de opdrachtgever aangaande duurzaamheid is heel belangrijk. Wij hebben veel opdrachtgevers, die torenhoge ambities hebben als het om duurzaam bouwen gaat. Wij vinden dat fantastisch en gaan hier graag in mee. Echter, de ambities moeten wel aansluiten op het beschikbare bouwbudget. Energieneutraal bouwen is rond de 15-20% duurder dan als we de bouwbesluiteisen aanhouden. Wij geloven er dus in om per opdracht te bekijken wat de wensen van de opdrachtgever zijn en deze uit te zetten tegen het beschikbare budget voor de woonark. Soms is het dan niet haalbaar om volledig energieneutraal te bouwen, maar wij vinden het dan een uitdaging om over andere zaken na te denken, die verband houden met duurzaamheid. Een veel door ons voorgedragen oplossing is om bouwmaterialen en producten uit de oude ark her te gebruiken in de nieuwe ark. Dit levert niet alleen milieuwinst op, maar kan ook aantrekkelijk zijn voor de bouwkosten van de woonark.

Een groen dak aanbrengen op je woonark kan ontzettend leuk zijn voor zowel het oog, als voor het binnenklimaat en de biodiversiteit. Zeker in de stad, waar arken vaak wat lager liggen ten opzichte van de kade, is een groen dak een mini-oase waar, afhankelijk van het type groen, dat op het dak geplaatst wordt, een nieuwe habitat voor insecten ontstaat. Voor wat betreft het binnenklimaat is een normale ark erg afhankelijk van temperatuurschommelingen in de buitenlucht. Door een groen dak te plaatsen worden deze temperatuurschommelingen uitgevlakt en warmt de ark dus minder snel op: fijn voor het koel houden van je slaapkamers!

Zonnepanelen op een woonark zijn een andere manier om de leefomgeving aangenaam te houden. Naast dat deze de woonark voorzien van energie houden zonnepanelen ook de zon tegen.

woonark-bouwen-duurzaam-1024x568-3 5-woonark-bouwen-duurzaam-1024x568-2 woonark-bouwen-duurzaam-1024x568-4
1-duurzaam-0972-prijsvraag-duurzaam-drijvend-wonen-1200x600
Duurzame waterwoning

Duurzaamheid begint ten eerste bij een goede organisatie van de plattegrond. Alle dienende ruimtes zijn in een gesloten volume aan de noordzijde gelegd. Dit zijn de ruimtes die geen of minder energie vragen en waar de bewoner niet langdurig verblijft. Vanuit energetisch oogpunt is het gunstig deze als buffer aan de noordzijde te leggen. Het wonen bevindt zich daarentegen aan de zuidzijde. De zuidzijde bestaat geheel uit glas zodat er maximaal geprofiteerd wordt van de zon en het uitzicht.

ga naar project
Woonark met schuifpui in Den Haag

Deze woonark in Den Haag krijgt een nieuwe schuifpui aan het terras. De grote ramen zorgen voor meer licht in de keuken en verbindt de woning met het terras en buiten.

ga naar project
Wonen en werken op een woonark in Den Haag

Hoe combineer je wonen en werken op een woonark? In het centrum van Den Haag werken we aan een nieuwe woonark waarop een woning en een kantoor gerealiseerd wordt.

Met hoge ramen krijgt de woonark een strak en modern uiterlijk.

ga naar project
Duurzame verbouwing van woonark
ga naar project
50-woonark-woonboot-vinkeveen-1-1200x600-1
Woonark Vinkeveen

In het hart van het prachtige plassengebied in Vinkeveen hebben wij deze woonark ontworpen. De woonfuncties, zoals keuken, woonkamer en entree liggen op de bovenverdieping, terwijl de slaapkamers zich in het souterrain bevinden. Een centraal geplaatste vide verbindt beide verdiepingen. In deze vide bevindt zich de trap naar de benedenverdieping. De woonboot in Vinkeveen wordt geheel omringd door een steiger en is door openslaande deuren te bereiken vanuit de woonkamer en keuken.

ga naar project
82-woonark-woonboot-bouwen-1200x600-1
Maisonettes in woonark

Deze woonark is verdeeld in vier maisonettes. De slaapfuncties bevinden zich op de onderste verdieping, terwijl de woonfuncties op de open bovenverdieping gesitueerd zijn. De twee lagen zijn door middel van een groot trapgat ruimtelijk met elkaar verbonden. Aan de landzijde zijn alle woningen voorzien van een grote tuin.

ga naar project
woonark-waterwonen-terras-1200x600-1
Woonark met beschut terras

In samenwerking met de opdrachtgever en adviseurs hebben wij het ontwerp uitgewerkt voor deze tweelaags woonark. De woning heeft een vrijwel dichte gevel naar de steiger toe en oriënteert zich met grote glazen ruiten maximaal op het water. De leefverdieping boven is voorzien van een beschut terras zodat men altijd in de luwte kan zitten. De verzonken slaapverdieping wordt door middel van bovenlichten van voldoende licht voorzien zonder dat dit ten koste gaat van de privacy in de vertrekken.

ga naar project
1-duurzaam-17056-landsmeerderdijk-52-1200x600
Circulaire gevel woonark in Amsterdam

In Amsterdam Noord hebben wij een geheel nieuwe woonark met twee woonlagen ontworpen. De gevelafwerking van deze woonboot is grotendeels afkomstig van een oud schoolgebouw. We vonden dit een mooie manier van bouwen die onze visie op circulariteit ondersteunt.


ga naar project
Verbouwing woonark
ga naar project
Waterwoning Aalsmeer

De wens om in een verdiepte bak, onderwater, extra ruimte te creëren heeft geleid tot het idee van de combinatie van 2 systemen. In het traditionele systeem worden drijvende woningen gebouwd op een betonnen bak. Een meer moderne variant is een drijvende woning op een combinatie van piepschuim en beton. 

ga naar project
Verbouwing van splitlevel woonark
ga naar project
Woonark in Corten staal

Het uitgangspunt van het ontwerp van deze woonark in Broek in Waterland was om de horizontaliteit van het bestaande landschap te vertalen in de compositie van deze tweelaagse woonark. Dit is gedaan door een mooie horizontale belijning in de gevel te maken en daarnaast door goed na te denken over de indeling van de kozijnen en de algehele opzet van de woonark.

ga naar project
Woonark Amsterdam

De woonark ligt aan de gracht in Amsterdam. Het verticale stramien in de gevel zorgt voor een heldere structuur. Door deze systematiek is het mogelijk om in hetzelfde gevelconcept zowel een open, glazen gevel richting de gracht als een gesloten gevel naar de straat te maken.

ga naar project