Splitlevel woonarken

Split-level woonarken hebben drie vloerniveaus die middels kleine trapjes met elkaar verbonden zijn. Dit geeft een erg ruimtelijk beeld. Aan de Crooswijksebocht in Rotterdam hebben wij een ark verbouwd door de éénlaagse bestaande ark slechts voor de helft van een nieuwe verdieping te voorzien. Er is gekozen voor zo’n split-level oplossing, omdat het budget het niet toeliet om van de gehele ark een dubbellaagse woonark te maken. Hel leuke van een split-level woonark is dat er een geweldige ruimtelijke verbinding tussen de drie vloerniveaus ontstaat. Vanuit de keuken van de ark in Rotterdam kan je makkelijk richting de zowel de slaapverdieping beneden als de lounge boven kijken.

Naast split-level woonarken werken onze architecten ook veel aan dubbellaagse woonarken. Soms voorzien wij een bestaande enkellaagse ark over de volledige lengte van een extra verdieping, maar in andere gevallen maken wij direct een nieuw gebouwde tweelaagse woonark.

splitlevel-woonboot-1200x500-1

In het eerste geval, dus bij het verbouwen van een woonark, is het van belang om goed naar de draagkracht en het drijfvermogen van de bestaande betonbak te kijken. Zeer oude arken zijn bovendien vaak voorzien van betonnen ribben in de betonbak, die voor extra stevigheid van de betonbak zorgen. Deze ribben maken het onmogelijk om de gehele bak te gebruiken als woonruimte. Hier kunnen we van tevoren goed in adviseren. 

In het tweede geval, dus bij nieuwbouw van dubbellaagse woonarken, vinden wij het interessant om een mooie ruimtelijke relatie tussen de twee verdiepingen te ontwerpen. Soms voorzien wij de woonark van een vide of een opgeblazen trapgat om deze relatie te versterken, maar bij de woonark in Broek in Waterland hebben wij een prachtige centrale verticale hal ontworpen waarin niet alleen een trap aanwezig was, maar ook een heuse tribune, waarop gezeten en gelezen kon worden. Omdat deze tribune zich aan de waterzijde bevond was het in dat ontwerp ook mogelijk om lekker met een borrel aan de waterzijde te zitten of om met een kano aan te leggen en direct op de centrale tribune uit te stappen.

splitlevel-woonboot-1024x568-1 splitlevel-woonboot-1024x568-2