Hoe wordt een woonark gebouwd?


“Een heel klein beetje jaloers zijn op je opdrachtgever,” zo omschrijft architect Maarten Innemee het ontwerpen van een woonark. Wat een geluk als je straks in een woonark kan wonen: het water, het uitzicht, zwemmen, het zomergevoel… Net zoals Maarten werken er bij ons bureau meerdere architecten aan woonarkprojecten en zij delen de passie voor deze projecten.

Woonark bouwen: de oriëntatiefase

De werkwijze die we hanteren begint al tijdens het eerste oriënterende gesprek. Wij vragen aan het begin van het ontwerpproces altijd aan de opdrachtgever om een moodboard te maken zodat we een goed gevoel kunnen krijgen van de ambitie van de opdrachtgever. 

Het ontwerpen van een woonark

De wensen van de opdrachtgever vertalen wij vervolgens in een ontwerptekening. Wij geloven er in om het ontwerp van de woonark rustig en eenvoudig te houden. Vaak ligt een woonark namelijk naast andere arken, waardoor het beeld vanaf het water al snel een beetje rommelig wordt. Door niet teveel materialen te combineren en een rustige vlakverdeling van de gevel na te streven ontstaat rust: één of twee expressieve ingrepen is naar ons idee voldoende. De binnenzijde van de woonark ontwerpen wij altijd in relatie met de omgeving, waarbij wij goed kijken naar de ‘lekkere plekjes’ van de ark. Waar valt de zon goed binnen? Waar heb je privacy? Vanaf waar heb je mooi uitzicht over het water? Zodra wij het ontwerp samen met de opdrachtgever tot een goed resultaat gebracht hebben, starten wij met de technische uitwerking van de tekeningen en de vergunningaanvraag bij de gemeente. Tot slot kunnen wij helpen met het begeleiden van de offerteaanvraag bij de arkenbouwer.

Inspiratie vind je op de pagina met al onze woonark projecten.

hoe-wordt-een-woonark-gebouwd-schaeffer

De betonbak van de ark

Nadat wij de bouwtekeningen van de woonark gemaakt hebben en in overleg tot een selectie van de arkenbouwer zijn gekomen, kan de bouw van start gaan. De afbeelding hiernaast laat zien hoe de arkenbouwer te werk gaat. In de loods is een dok met ‘sluisdeuren’ aanwezig. De ‘sluisdeuren’ worden dichtgezet en het water wordt uit het dok gepompt. In de drooggevallen ruimte wordt vervolgens een bekisting voor de betonbak gemaakt. Deze foto is genomen bij Arkenbouw Post uit Marknesse. 

Bij het maken van de bekisting is het voor de arkenbouwer van belang al goed uitgerekend te hebben wat de balans van de woonark is als deze gaat drijven. Je kan je voorstellen dat een badkamer bijvoorbeeld zwaarder is dan een eetkamer. Sommige arkenbouwers maken ter compensatie enkele wanden van de betonbak van de woonark dikker dan andere. Andere arkenbouwers maken voorzetwanden waarachter kleine losse betonblokjes opgestapeld worden.

Prefab gevelelementen

Ondertussen zijn in de fabriek alle wanden en gevels in elkaar gezet. Deze kunnen vervolgens op de betonbak geplaatst worden. Dit gebeurt met een hijssysteem, dat over het dok heen verplaatsbaar is. Op de foto hierboven zijn de houtskeletbouw geveldelen al opgesteld aan de achterzijde van het dok. Wanneer het casco van de woonark gereed is, kunnen de ‘sluisdeuren’ opengezet worden en gaat de woonark drijven. De woonark wordt vervolgens door de arkenbouwer afgebouwd. Bij sommige arkenbouwers, zoals bij Post, gebeurt dit buiten en bij andere arkenbouwers, zoals bij ABC uit Urk gebeurt dit binnen in een grote hal.

woonboot-bouwen-architect-768x525-1

De woonark afbouwen

De ark drijft, het casco is wind- en waterdicht en de afbouw gaat beginnen. Aan de buitenzijde van de ark worden de gevels netjes afgewerkt met de gevelbekleding van de woonark. Aan de binnenzijde worden de installaties, zoals verwarming, elektra en ventilatie aangebracht. Als de installaties in de casco houtskeletbouwwanden ingebracht zijn, worden de wanden voorzien van isolatiemateriaal en dichtgemaakt gipsplaten of met een combinatie van gipsplaten en achterhout. Dit laatste adviseren wij altijd te doen, zodat je op alle plekken in je woonboot zaken aan de muur kan ophangen.

woonboot-bouwen-architect-768x525-2


Onder de vloer bevindt zich vaak een kruipruimte. Deze kan als berging en als opstelplaats voor installaties gebruikt worden. De kruipruimte is toegankelijk via een aantal luiken in de vloer. Onder de vloer wordt een deel van de installaties geplaatst. Met name voor de pomp van de ark is dit een goede positie, zoals bijvoorbeeld op onderstaande foto te zien is. Tevens wordt de vloer geïsoleerd, zodat de kou uit de kruipruimte niet de ark in kan trekken. Bij dubbellaagse woonarken ontwerpen wij meestal geen kruipruimte, omdat de hoogte dan zo hard nodig is om de twee verdiepingen in te passen.

woonboot-bouwen-architect-768x525-3
woonboot-bouwen-architect-768x525-5

De laatste afwerkingen

Tot slot worden de wanden en de plafonds afgewerkt. Deuren worden opgehangen en alle aansluitpunten worden voorzien van wandcontactdozen of lichtpunten. Tevens wordt het sanitair geïnstalleerd en wordt de badkamer van tegelwerk voorzien. De woonark is nu klaar om in gebruik genomen te worden, maar moet nog naar haar ligplaats gebracht worden.

woonboot-bouwen-architect-768x525-4

De woonark gaat op reis

Het grote avontuur gaat beginnen! De woonark wordt vanaf de werf naar de ligplaats gesleept. De obstakels, die daarbij horen, zijn met name de bruggen en delen van het vaarwater met een beperkte diepte. Om onder bruggen door te komen wordt de woonark met ballast volgeladen. Vaak zijn dat grote kliko’s, die met water gevuld worden, zodat de ark dieper in het water komt te liggen. Soms kom je een sluis tegen, die maar nét past (zie foto), maar uiteindelijk ligt de ark aan het einde van de dag netjes op haar plek.